Galleria


VUOSI 2020


Syyskokous 10.12.2020

"Koronavuoden" syyskokous pidettiin riisuttuna oheisohjelmasta, mutta kasvomaskien ja käsidesin kera. Onnekkaasti osallistujia tuli 10 jäsentä, mikä oli AVI:n sallima enimmäismäärä kokoontumisiin. 

Kerholan juhlasali tarjosi kokoukselle hulppeat turvavälit.

Kuvassa Maritta Pahlman esittelee hallituksen toimintasuunnitelmaehdotusta tulevalle vuodelle. 

Koronavuoden_syyskokous_2020-12-10_netti.jpg

Nokian kaupungin vuoden 2020 kulttuuripalkinto myönnettiin Nokia-Seuralle

Palkinto julkistettiin perinteisesti itsenäisyyspäivän juhlallisuuksien yhteydessä. Tänä poikkeuksellisena vuonna juhlallisuudet videoitiin ilman yleisöä ja julkaistiin juhlapäivänä kaupungin sivuilla kaikkien katsottavaksi.

Kultturipalkinto_2020_kunniakirja_netti.jpg

Kulttuuripalkinnon luovutustilaisuus. Vasemmalta kulttuurikoordinaattori Pia Keltti, seuran hallituksen jäsen ja Nokia-101 tarinaa -kirjan toimittanut Maritta Pahlman, puheenjohtaja Veijo Hynninen, vapaa-aikajohtaja Asta Engström ja vapaa-aikajaoston puheenjohtaja Raisa Hiltunen.

Kulttuuripalkinnon_luovutus_netti.jpg

Taululahjoitus Nokia-Seuralle

Nokia-juurinen, nyttemmin Äänekoskella asuva Harri Jaakkola lahjoitti aikanaan äidiltään saamansa taulun takaisin Nokialle. Taulun on maalannut v. 1992 nokialainen taidemaalari Hannu Teriö. Teoksen nimi on Paikallishallinnon joulukuusi.

Kuva luovutustilaisuudesta (vas.) Sisko ja Harri Jaakkola sekä Maritta Pahlman ja Veijo Hynninen Nokia-Seurasta.

Taulun_luovutus_netti.jpg

Nokia - 101 tarinaa -kirjan kuvataidenäyttely

avattiin kesäkuun alussa ja se oli ensimmäinen ns. Pop Up -näyttely samaan aikaan avatussa Kirjasto- ja kulttuuri-talo Virrassa. Kuvassa näyttely on juuri ripustettu. Vasemmalla Maritta Pahlman Nokia-Seurasta ja Kristiina Turtiainen Pirkan opistosta. Kristiina ohjasi oppilaiden kuvitustyöstä pääosan.

IMG_20200519_161912_netti.jpg

Nokia ennen ja nyt XVI -lehti

Toimituskunta kokoontui 27.5. Siuron Knuutilaan (Korona-ajan turvavälejä noudattaen) valmistelemaan seuraavaa kotiseutulehteä. Tavoitteena on saada lehti lukijoille marraskuun alkuun mennessä.

Selfiekuvassa (vas.) Anne Haapalainen, Maritta Pahlman, Helge Hakala, Kari Mattila, Eija Teivas ja Veijo Hynninen.

Nennilaiset_knuutilassa2_netti.jpg

Nokia - 101 tarinaa -kirja

valmistui maaliskuun lopulla. Virusepidemia peruutti julkistus-tilaisuudet, mutta myyntiin teos saatiin suunnitellusti. Kuvan näyttävin esillepano on Nokian Prismasta.

N101_kirja_Prisma_Nokia.jpg

VUOSI 2019


Yritysvierailu Nokeval Oy

10.10. tutustuttiin Nokeval Oy:n toimintaan 50 henkilön ryhmällä. Kahvitarjoilun myötä isännät kertoivat yrityksestä, sen historiasta ja toiminnasta. Kahteen ryhmään jaettuna pääsimme tutustumaan tehdas-tiloihin ja sen automatisoituihin tuotantolinjoihin.

Vierailun isännät, tj. Jani Vähäsöyrinki ja varatj. Lari Maasalo esittelivät yritystään.

Nokeval_isannat.jpg

Retki Hämeenkyröön

10.9. oli jälleen aika nousta bussiin ja lähteä kotiseutu-retkelle. Se suuntautui tänä vuonna Hämeenkyröön. Tänäkin vuonna bussi täyttyi nopeasti ja 60 hengen ryhmä tutustui oppaiden johdolla naapuri-pitäjäämme kauneimmassa mahdollisessa syyssäässä.

Lanskarin_bussi.jpg

Sasin - Mahnalan kauniiden maisemien jälkeen tutustuttiin mm. Herttualan ryhmäkylään, kirkonkylän keskustaan ja Kyröskosken tehdastaajamaan. Sitten suunnattiin Kierikkalan Sillanpääläismaisemiin ja Maisemakahvilaan. Katariina-emäntä oli varustanut retkeläisille sämpyläkahveet.

Katariina_ja_kahvila.jpg

Yllätysvieraaksi saimme Antero Aleniuksen, joka Hämeenkyrön kunnanjohtajana esitti tervehdyksensä esitellen lyhyesti kuntaa retkeläisille.

Alenius_ja_retkelaiset.jpg

Retken päätöskohteena oli Jumesniemen kirkkokoulu, jota kyläyhdistys ansiokkaasti ylläpitää. Terttu Laitila ja Markku Rasa esittelivät tämän erikoisen "laitoksen" historiaa ja kyläyhdistyksen toimintaa sen myötä.

IMG_20190910_202616.jpg

Markku Rasa kertoo kirkon ja taustalla näkyvien, erikoisen pienten urkujen tarinaa.

Markku_Rasa.jpg
Perinteeksi muodostuneen tavan mukaan myös Hämeenkyrön retki päätettiin yhteisesti laulettuun iltavirteen, jota Maila Böhm säesti salin uruilla. Iltavirsi_Jumesniemessa.jpg

Koskesta noussut Nokia

Tällä teemalla Maritta Pahlman esitelmöi Hankkijan Perinneyhdistyksen 40-hengen ryhmälle Nokian kartanon Training Centerissä 13.6. Kuvassa yhdistyksen pj. Voitto Järvelä kiittelee esitelmöitsijää.

Hankkijan_Perinneyhdistys_ry_13.6.19IMG_9938-1.jpeg

Suomen Kotiseutuliitto 70v

Liiton perustava kokous pidettiin Lounais-Hämeen pirtillä Tammelassa. Samassa paikassa pidettiin myös Juhlaseminaari perjantaina 24.5.

Seuramme edustajina seminaariin osallistuivat Maritta Pahlman (Hämeen puku) ja Raili Kankaanpää (Jalasjärven puku).

Maritta_ja_Raili_Kankaanpaa_Tammelassa_2019.jpg

Historian polut Haavistolla

22.5. kokoonnuttiin lähtöpaikalle, Lauttalan koululle. Kuvassa oppaat; Erkko Maalampi, Henry Moisio ja Veijo Hynninen toivottavat kävelijöitä tervetulleeksi ja ohjeistavat kävelyn etenemistä.

Retken_vetajat_2019.jpg

Tällä toisella kerralla Haavistolla käveli 55 osallistujaa. Vuosi sitten osallistujia olikin peräti 200 ja nyt kohde uusittiin yleisön pyynnöstä. Kuvassa ollaan saavuttu Kullaanvuorelle.

Retkelaisia_metsapolulla_2019.jpg

Porkanperälle meitä johdatteli mm. Pentti Koskinen, jota Veijo tässä haastattelee.

Pentti_Koskinen_2019.jpg

Porkanperällä pidimme mehutauon Helena Tirrosen pihapiirissä. Sää suosi kävelyä tälläkin kerralla ja mehu maistui, puolimatkassa kun miltei oltiin.

Mehuhetki_Tirrosella_2019.jpg

Helena Tirronen kertoi tarkemmin Porkanperästä ja elämästä tällä alueella, jossa moni kävelijöistä oli aivan ensimmäistä kertaa.

H_Tirronen_kertoo_2019.jpg

Saimme kuulla myös tarinoita vuosikymmenten takaa. Eskon talon isäntä, Kauko Jokinen (91v), kertoi mm. huvitilaisuuksista Kullaanvuoren juhlakentällä ja paviljongissa.

Kaukoa_haastaatellaan_2019.jpg

Koskesta noussut Nokia

20.3. järjestimme Nokian lukion 2. vuoden historiakurssilaisille kotiseutuluennon Tehdassaaressa. Puhujavieraana oli Nokian Paperin entinen toimitusjohtaja Olavi Toivola, jota Veijo haastattelee entisen pääkonttorin edessä.

OT_ja_VH_Tehdassaari.jpg

Tehdas 108:n tiloissa pidetyn osuuden jälkeen siirryimme ulos, jossa Nokian sähkövoiman entinen päällikkö Jukka Kiviluoto kertoi lukiolaisille mm. sähkötuotannon merkityksestä yhtiön kehitykselle.

Jukka_Kiviluoto_ja_lukiolaiset.jpg

Nokian Renkaat 120 vuotta

vuonna 2018. Juhlavuoden merkeissä saimme tilaisuuden koota ryhmän vierailemaan tehtaalla. Vierailu toteutettiin 17. tammikuuta 2019 ja 50 hengen ryhmä oli koossa hyvin nopeasti. Kuvassa yhtiön juhlavuoden logo.

Nokian-Tyres-120th_anniversary1-3.png

Joukkomme jaettiin pieniin ryhmiin, joita asiantuntevat oppaat luotsasivat tehdaskierroksella. Kylläpä meillä riitti ihastelemista pitkälle automatisoitua laitosta kiertäessämme. Yhtiö tarjosi kahvit yläaulassa. Saimme nähdä ja kuulla myös valmistellun esityksen yhtiön historiasta ja nykypäivästä tuotteineen.

Kahvittelu_ennen_kierrosta.jpg

Vierailumme isännät, tehtaanjohtajat Kimmo Vierimaa (vas.), henkilöautonrenkaat ja Pasi Antinmaa (kesk.) raskaat renkaat, saivat kiitoksenamme K.J. Nummen muistelmateoksen. Samoin ryhmiä kierrättäneet oppaat. Kuvassa pj. Veijo Hynninen on kiittämässä mainiosta tehdaskierroksesta.

Vierailuisannat.jpg

Kevätkokous 27.3.2019 Kerholassa

Kevätkokouksen puhujavieraaksi saatiin Olavi Toivola tällä kerralla kirjailijan roolissa. Hänen teemanaan oli "Nokia kirjoissani". Hän kävi lyhyesti läpi neljän teoksensa taustoja; kaksi kirjoista liittyvät hänen yritysjohtajataustaansa ja tuoreimmat kaksi ovat sukuhistoriallisia romaaneja, joilla niilläkin on oma Nokia-yhteytensä.

Olavi_Toivolan_esitys.jpg

Kerholan Polónin saliin oli saapunut 35 osallistujaa, joista 33 oli seuran jäseniä.

Kokousyleisoa.jpg

Lyhyen kokouksen jälkeen juotiin pullakahvit, jonka jälkeen tarkkaavaisena seurattiin Olavi Toivolan esitystä.

Sihteeri_ja_yleisoa.jpg

VUOSI 2018

Syyskokous 11.12. Nokian kartanossa

järjestettiin tavallista juhlavammin. Läsnä oli peräti 80 osallistujaa, olihan paikka poikkeuksellinen ja poikkeuksellisen kiinnostava oli myös puhujavieraamme, diplomaatti emeritus Hannu Himanen.

Syyskokous_2018_yleisoa_korj.jpg
Etuoikeutettuina syyskokouksen kutsuvierainamme kartanon salissa kunniapuheenjohtajamme Risto ja Hillevi Husa. Hillevi_ja_Risto_korj.jpg
Syyskokouksen päätyttyä juotiin kakkukahvit ennen puhujavieraan esitystä. Kuvassa Hannu Himanen keskellä seuranaan Risto Husa ja kaupunginjohtaja Eero Väätäinen. Hannu_Risto_ja_Eero_korj.jpg
Kahvit maistuivat kaikille kartanon aulassa. Kuulumisia vaihdettiin ja joulutoivotuksia jaettiin oltiinhan jo lähestymässä joulukuun puoliväliä. Kahvitarjoilu_korj.jpg

Tarinakahviloita

järjestettiin yhteistyössä kaupungin vapaa-aikatoimen, Pirkanmaan Maakuntamuseon ja Pirkan Opiston kanssa syksyn aikana neljä kertaa. Kuva vuoden viimeisestä, Nokian kirkossa 26.11. järjestetystä tapahtumasta. Kuvassa kirkkoherra Lauri Salminen toivottaa osallistujia tervetulleeksi.

Tarinakahvila_kirkossa_korj.jpg

Nokia ennen ja nyt XV -lehti

julkaistiin marraskuussa. Seura lahjoitti toistamiseen 150 kpl lehtiä kaupungin sivistystoimen käyttöön opetustyöhön kouluissa. Kuvassa Pauliina Pikka vastaanottamassa seuran lahjoitusta.

PauliinaVeijo_korj.jpg

Tarinakahvila 25.9.

järjestettiin River Golfin klubi-ravintolassa. Riverin väki, toiminnanjohtaja Kimmo Siraisen johdolla (vaalea paita), toivotti väen tervetulleeksi. Kuvassa kenttämestari Teemu Lehtimäki kertoo väylien kunnossapidosta ja palvelupäällikkö Minna Mäkinen (oik.) odottaa vuoroaan. Istumassa Maritta Pahlman, joka kertoi Alastalon suvun ja tilan historiasta sanoin ja kuvin.

Tarinakahvila_2_IMG_korj.jpg

Alastalon sali eli nykyinen River Golfin klubiravintola oli eteiseen asti täynnä väkeä, yhteensä 85 henkeä.

Tarinakahvila_1_IMG_korj.jpg

Koskenmäen kotiseutupolku

tuotettiin yhteistyössä kaupungin kulttuuritoimen kanssa. Reitti julkistettiin opastettuna kävelynä 9.9. Eeva-Liisa Hynnisen ja Hanna Westmanin johdolla. Myös Raimo Valkama, paljasjalkaisena koskenmäkiläisenä, oli opastamassa ja tarinoimassa. Hän kertoi mm. poikien järjestämistä "Ristiveräjän Olympialaisista" itse kohennetulla kentällä. Kuvassa iloista lähdön tunnelmaan Nokian koululla Koskenmäessä. Edessä oikealla Hanna Westman, seuran puheenjohtaja Veijo Hynninen kovaäänisineen sekä 110 kävelyyn osallistunutta, joista punaisessa lippiksessään kaupunkimme musiikkimaestro Rainer Lehtinen

Koskenmaen_polku_lahto_korj.jpg

Kotiseutupolun reitti mutkitteli vanhassa Koskenmäessä. Kuvassa ollaan Topparin kulmilla ja kuvassa (harmaa pusero) Reijo Toppari, joka tarinoi elämästä ja tapahtumista Koskenmäessä, mm. viereisellä tontilla sijainneessa Kura-Korpelaksi kutsutussa vuokratalossa.

Opastettuja kävelyjä tehtiin kaksi. Hauska sattuma oli se, että myös toiseen, 30.9. tehtyyn kävelyyn osallistui sama määrä, 110 kävelijää!

Topparin_kulmilla.jpg

Kävelyä ryyditti mainiosti tuon tuosta kävelijöiden tarinat itse koetuista vaiheista Koskenmäessä.

Koskenmaen_polku_matkalla_korj.jpg

Tuomisen kauppa oli eräs monista Koskenmäessä sijainneista kaupoista, jonka saimme nähdä nykyasussaan reitin varrella. Rakennusta on korjattu vanhaa kunnioittaen ja sen fasaadi on yhä ilo silmälle. Tässä kuva vuosikymmenten takaa.

Tuomisen_kauppa.jpg

Kotiseuturetki Ylöjärvelle 30.8.

Retki toteutettiin yhteistyössä Ylöjärvi-seuran kanssa. Saimme heiltä mainion oppaan, Torbjörn Nikuksen, joka tuli kanssamme Nokialta asti täpötäydessä bussissa (69 retkeläistä). Kuvassa ollaan Ylöjärven Kuljussa, jossa talon emäntä Sirpa Heikkilä toivottaa tervetulleeksi Heikkilän pirttiin. Rakennus on iso, pirttikin 100-neliöinen ja vanhimmat osat 1700-luvulta.

Heikkila_2_korj.jpg

Yhteistyö Nokian  seurakunnan kanssa

käynnistettiin vuoden aikana. Elo-syyskuussa järjestettiin kaksi koulutustilaisuutta vapaaehtoisryhmälle, joka on lupautunut avustajaksi jumalanpalveluksiin. Kuvassa pastori Marita Tuomi opettaa ja kertoo ehtoollisen jakamisesta.

Jp-avustus_korj.jpg

Nokia-viikon Historian polut -kävely

21.5. Käveltiin perinteinen Historian polut -kävely, joka käynnistyi Lauttalan koululta. Sää oli ulkoiluun mitä parhain, joten sen myötä koulun piha täyttyi väestä.

Lauttalan_koululla.jpg

Puheenjohtaja ei voi pidätellä iloaan ennen lähtöä Lauttalan koululla, kun väkeä tuli ja tuli aina vaan! Tämä on kotiseutuharrastuksen riemullisimpia hetkiä, kun kutsu on kuultu. Eivätkä suinkaan kaikki ole seuran jäseniä - vielä, tuuminee Veijo.

Puheenjohtaja.jpg

Lauttalan koululta lähdettiin kävelemään säntillisesti kevyenliikenteen väylää ja peräti 200 hengen muodostama jono oli kyllä iloista katseltavaa. Ja iloinen oli mieli jokaisella!

200_osallistujaa.jpg

Eräs käyntikohteista oli entinen poikien ammattikoulu, joka nyt eli hiljaiseloa.

Vanha_ammattikoulu.jpg

Porkanperällä moni kävelijöistä oli ensimmäistä kertaa. Alue olikin näkemisen arvoinen sillä sitä voinee kuvata "Pikkupis-palaksi", kuten kuvastakin voi arvella.

Porkanperalla.jpg

VUOSI 2017


Yritysvierailu Purso Oy:öön

18.10. tehtiin 39 henkilön voimin yritysvierailu Pursoon Siurossa. Toimitusjohtaja Jussi Aro esitelmöi kuulijoille kertoen Purson historiasta, kasvusta ja tulevaisuuden suunnitelmista. Yrityksellä onkin menossa vahva kasvuvaihe.

Tj._Jussi_Aro_esitelmoi.jpg
Vieraille tarjottiin voileipäkahvit, jotta jaksettiin lähteä tehdaskierrokselle. Kierros olikin erittäin antoisa ja havainnollinen, sillä tuotanto oli käynnissä iltavuoron voimin koko ajan. Kahvit_Pursossa.jpg
Tässä ollaan lähdössä tehdaskierrokselle. Vierasjoukko jaettiin kolmeen pieneen ryhmään, jotta kierros sujui turvallisesti oppaiden johdolla. Vieraat olivat tyytyväisiä näkemäänsä ja kuulemaansa. Alumiinituotannon eri vaiheet tulivat ilmi ja saatiinpa nähdä ja kuulla myös led-valaisimien tuotannosta. Purso_tehdaskierrokselle.jpg

Laivalla Laukkoon

Lue retkitarina klikkaamalla yllä olevaa linkkiä! Juttu julkaistu Nokian Uutisissa 23.8.2017.

Elokuun sää suosi täydellisesti Nokia-Seuran Suomi100 -juhlaristeilyä Laivalla Laukkoon.

IMG_20170820_161503.jpg

Kotiseuturetkien suosio perustuu niiden ideaan rakentaa siltaa menneen ja nykyisyyden välille. Sama lähtökohta on nykyisessä Laukon kulttuurimatkailukeskuksessa, kertoi kartanonrouva Liisa Lagerstam.

IMG_20170820_132516.jpg

Vanhojen Suomi-filmikuvien äärellä Marja ja Arto Lehtonen huokaisivat, että tällaisessa miljöössä on helppo heittäytyä tunnelmaan – ja pyörähtivät pari kierrosta Kulkurin valssia. Myös tyttäret Taija ja Tiina Lehtonen olivat tyytyväisiä retkeen.

IMG_20170820_140803.jpg

Assi Steurs ja Pekka Seppänen olivat pitkään haaveilleet Pyhäjärven risteilystä ja vierailusta Laukon kartanoon. Vesielämää, historiaa, kulttuuria, hyvää ruokaa – Nokia-Seura tarjosi ne kaikki samassa paketissa.

IMG_20170820_163245.jpg

Pinsiön kirkkopolkuvaellus toteutettiin toistamiseen 11. kesäkuuta. Reitin pituus Pinsiön Pirttisillasta Nokian kirkolle on liki metrilleen 10 km. Tätä polkua käytettiin kulkureittinä Pinsiöstä Nokialle aina vuoteen 1927, jolloin tieyhteys valmistui.

Kuvassa vaeltajat saapumassa Jaakko Hartmanin johdolla evästauolle Karhuntaponmaassa. Polulle lähdettiin klo 7 ja hyvin ehdittiin jumalanpalvelukseen kymmeneksi.

Vaeltajat_Karhuntaponmaassa_2017-06-11.jpg

Vaeltajat perillä kirkolla kellon ollessa n. 9.30, joten hyvin ehdittiin jumalanpalvelukseen. Vaelluksen vetäjä ja oppaamme Jaakko Hartman edessä keskellä sinisessä puserossaan.

Kirkkopolkuvaeltajat_2017.jpg

Historian Polut -kävely 16.5.

suuntautui tällä kerralla Pitkäniemen alueelle. Kävelijöitä suosi mitä mainioin sää, joten ei ihme, että osallistujia kertyi peräti 150 henkeä. Puheenjohtaja saikin heti lähteä pullakauppaan, kun pullakahvit oli luvattu kaikille. Onni Torikka ja Raija Lehtimäki olivat mainiot oppaamme.

Kokoontuminen_Pitkaniemi_2017-05-16.jpg

Monet eivät tienneet ennakolta, että Pitkäniemessä on kaunis kirkko, johon kokoonnuttiin kuulemaan Raija Lehtimäen esitystä.

Kirkko_Pitkaniemi_2017-05-16.jpg

Luvatut pullakahvit tarjottiin rantasaunalla, jonne vain osa mahtui sisätiloihin. Toisaalta, mikä oli kahvitellessa ulkosalla mitä mainioimmassa kevätsäässä.

Kahvit_Pitkaniemi_2017-05-16.jpg

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB.jpg

Valokuvanäyttelyn "100 vuotta työtä Nokialla" valokuvataulut. Klikkaa oheisia linkkejä, taulut avautuvat uuteen ikkunaan.

HUOM! Alimmaisena (linkki 20) on näyttelyluettelo, josta saat lisätietoja kuviin.

Nokia80_pixel_final_1.jpg

1. Maa- ja metsätalous

2. Elintarviketeollisuus ja -palvelut

3. Kumiteollisuus

4. Metalliteollisuus

5. Muu teollisuus

6. Saha- ja puunjalostusteollisuus

7. Vaatetus- ja kenkäteollisuus

8. Rakentaminen

9. Kauppa

10. Liikenne ja kuljetus

11. Toimistotyö

12. Viestintä- ja painatusala

13. Seurakunta

14. Sähkö, vesi ja puhtaanapito

15. Palo- ja pelastustoimi

16. Kasvatus- ja sivistystoimi

17. Hoitotyö

18. Muut palvelut

19. Kotityö

20. NÄYTTELYLUETTELO


VUOSI 2016


Seuran syyskokous pidettiin 24.11. Kerholan Sivusalissa. Osallistujia oli 29 henkeä, jotka saivat kuulla puhujavieraan, Antti Häikiön mainion esityksen suvustaan teemalla "Anterot Nokialla".

Antti_Haikio_syyskokous_2016.jpg

Antti, tunnetusti sanavalmiina esiintyjänä, piti mielenkiintoisen esityksen suvustaan ja innoitti yleisönsä vilkkaaseen tarinointiin ja kysymyksiin.

Hänellä oli mukanaan kuvan kynttelikkö, kandelaber, kuten he suvussa sitä kutsuvat entisaikoja mukaellen. Alkujaan se on tullut sukuun näyttelijä Ida Aalbergin (1857-1915) kautta. Hän sai sen aikanaan lahjana hämäläisylioppilailta, joiden suosiossa Ida ja teatteri tuolloin olivat. Taiteet ylipäätään olivat osa Suomen kansallista rakentamista.

Antti_Haikio_esitelmoi_2016.jpg

Vuoden yritysvierailu tehtiin Nokian Panimolle 29 osallistujan voimin. Saimme kuulla Panimon tarinan, tuotekehittelylinjauksia ja pääsimme myös kiertämään tuotantotilat. Toki saimme myös maistaa talon tuotteita.

Panimo_27.10..jpg

Tarkkaavaisena kuunneltiin koti-kaupunkimme panimon tarinaa.

Panimo_27.10._b.jpg

Kotiseuturetki tehtiin kiertäen vanhan Pirkkalan pitäjän aluetta. Reitti kulki Raholan ja Pispalan kautta Pirkkalaan. Tälläkin kerralla bussi täyttyi hetkessä, 69 osallistujaa.

Retkelaiset_bussissa.jpg

Eräs kohteistamme oli Satakunnan Lennoston sotilaskoti Pirkkalassa, jossa nautimme retkikahvit.

Sotilaskodissa.jpg

Mitäpä muuta "Sotkussa" nauttisimme kuin munkkikahvit, kuten Erkko Maalampi ja Jorma Kuoppala tässä sotilaskotisisaren opastamana. Suolaisena oli tarjolla karjalanpiirakka munavoin kera. Ja hyvää oli!

Munkkikahvit.jpg

Tälläkin kerralla retki päättyi kirkkoon, nyt Pirkkalan vanhaan kirkkoon, jossa saimme kuulla nuoren viulistin, Sanni Kankaan, taidokasta soittoa. Häntä säesti pianotaiteilija Maila Böhm (kts. eturivi). Maila säesti myös yhteislauluna lauletun iltavirtemme.

Pirkkalan_vanha_kirkko.jpg

Pinsiön kirkkopolkuvaellus

Pinsiöstä kuljettiin Nokian kirkkoon polkua pitkin ennen tien valmistumista 1928. Seuran juhlavuoden merkeissä teimme tuon vaelluksen 5.6. 40 hengen ryhmällä 10 km:n pituisena Pinsiön Pirttisillasta Nokian kirkkoon kymmeneksi jumalanpalvelukseen. Kuvassa ensimmäiset tulijat saapumassa puolivälin mehuasemalle.

Kirkkopolku_2016.jpg

Vaelluksen puoliväli sijoittui Karhuntaponmaahan, jonne huoltoryhmä Maritta, Erkko ja Veijo pystyttivät mehuaseman. Kuvassa Tuija Kiiskinen tankkaamassa mehua ja Juhani Rantalainen kameralaukkuineen etsii kuvakulmia. 

Tuija_mehulla.jpg

Aamun varjot ovat vielä pitkät kellon ollessa 8-9 Karhuntaponmaassa. Mehu maistuu jos tarinointikin. Kuvassa Mauri Långvik (oikealla), joka kertoi kirkkopolun tarinasta. Mukana oli myös pastorimme Timo Uotila (vas. reppu selässä), joka johdatti meidät pyhäaamun jumalanpalvelukseen.

Kirkkopolkuvaelluksen valmisteli oppaanamme Jaakko Hartman, joka tuntee nämä maastot kuin omat taskunsa.

Karhuntaponmaa.jpg

Perinnerakentaminen ja remontointi 14. toukokuuta

Nokia-viikkoon liittyen järjestettiin Hinttalan pihamaalla tapahtuma, jossa IKATAN oppilaita ja opettajia oli kertomassa ja opettamassa perinteisiä rakennustapoja. Kiinnostuneet remontoijat saivat opastusta kädestäpitäen oikeista työtavoista ja materiaaleista.

Oheisessa kuvassa arkkitehti Eija Teivas on pitämässä luentoa mm. maaleista, katoista ja ilmanvaihdosta.

Hirsisalvos.jpg
Telttakatoksessa IKATAN opiskelijat pitivät työnäytöksen vanhojen ikkunoiden kunnostuksesta ja kittaamisesta. Ikkunan_kittaus.jpg
Tässä kuvassa on menossa työnäytös ja opastus pinkopahvittamisesta. Pinkopahvi.jpg
Viereisessä kuvassa syntyy kaunis hirsisalvos ja opastusta saa myös piilukirveen käytöstä. Hirsisalvos_2.jpg

Nokian mitali 2016

myönnettiin Nokia-Seuralle, seuran 70-vuotisjuhlavuonna.

Nokian_mitali_2016.jpg

Nokian mitalin luovutus, luovuttamassa kaupunginhallituksen pj. Arja Laitinen, taustalla valtuuston pj. Jari Haapaniemi ja kaupunginjohtaja Eero Väätäinen. Vastaanottajina seuran kunniajäsen Vuokko Suuniittu ja puheenjohtaja Veijo Hynninen.

Nokian_mitali_2016_luovutus_korj.jpg

Nokian mitalin luovutus tapahtui Nokia-viikolla Hempankaaressa. Mitalia esittelevät vas. Maritta Pahlman, Eino ja Vuokko Suuniittu ja Veijo Hynninen.

Mitalistit.jpg

70-vuotisjuhlakokous 18.2.

pidettiin liki tunnilleen 70 vuotta Nokia-Seuran perustamis-kokouksen jälkeen. Paikkakin oli sama eli Kerholan juhlasali. Osallistujia oli 68 henkeä, joista jäseniä oli 44.

N-S_70v-juhlakokous_2016-02-18_Kerhola_korj.jpg

Nuorissa on tulevaisuus. Niinpä juhlakokouksessa esiintyivät Kankaantaan koulun musiikkiluokkien oppilaat.

Kankaantaan_musiikkoululaisia_2016-02-18_Kerhola_korj.jpg

Juhlakokouksen illassa kuultiin myös uunituore kantaesitys Nokia-räppi, jonka Timo A. Tanhuanpää on kirjoittanut. Kappaleen räppäsi Tutkapari alias Joonas-Ville Hietaniemi ja Frans Åkerberg.

Jovi_ja_Frans_Nokia-rappi_2016-02-18_korj.jpg

Juhlakokouksen jälkeen oli paikallaan nauttia juhlakahvit. Kahvipöytä oli katettu Kerholan Sivusaliin ja pöytää koristivat asiaan kuuluvat kakut. Ja maistuivat myös!

70v-juhlakakku_2016-02-18_korj.jpg

VUOSI 2015


Yritysvierailu SCA:n tehtaalle

3.8. vierailtiin 38 hengen ryhmällä pehmopaperitehtaalla, jossa meitä johdatti ympäristöpäällikkö Jenni Vainio. Kahvitarjoilun ja yritysesittelyn jälkeen kierrettiin pienryhmissä oppaiden johdolla tehtaalla, jossa nähtiin mm. kuvan Mantaksi ristitty vanhin pehmopaperikone.

SCA_painatukseen.jpg

Lehtolan laulut

Tapio Rautavaaran synnyinkodin pihamaalta saivat aikanaan alkunsa Tapsan Tahdit. Sitä muistellen järjestimme 6.8. yhteislauluillan Lehtolan pihamaalla. Kaupunki niitti heinikon ja talkoilla kunnostimme nurkat niin, että saatoimme viettää mukavan ehtoon tuttuja laululuja laulellen.

Lehtolan_mokki.jpg

Eikä meidän tarvinnut yksin laulaa. Osallistujia laskettiin peräti 280, joten tunnelmaa, tarinointia riitti ja lauluissa volyymia.

Lehtolan_yleiso.jpg

Lauluillan juonsi ja yleisöä laulatta Pasi Heino tutulla tyylillään. Ja esittipä trubaduuri myös oman soolonumeronkin. Säestyksestä huolehti nokialaisten oma Nokian Harmonikkakerho.

Pasi_ja_harmonikkakerho.jpg

Kahvimyllytalot

Kumitehtaan 1920-luvulla Nokialle tuomat ns. Kahvimyllytalot olivat omaleimainen piirre keskustan ilmettä Tyttölän alueella. Nokia-Seura pyrki säilyttämään yhden taloista niiden tultua purkamisen kohteeksi. Viimeisen, kirkon kupeeseen siirretyn talon tarina päättyi v.2015, kun se purettiin tulevan Prisma-tavaratalon tieltä.

Kahvimyllytalon_purku2.jpg

Tässä Nokia-postikortissa näkymä vuodelta 1958 Tyttölän alueesta. Kuva on otettu SOK:n myllyn suunnasta, kirkko näkyy aivan kuvan vasemmassa ylänurkassa.

Kahvimyllytalot_v1958_1.jpg

VUOSI 2014


Kotiseutupolku 14.9.

lähtee Hinttalasta ja etenee kirkon, hautausmaan, Viikinharjun, Pirkkalaistorin ja Poutunpuiston kautta takaisin Hinttalaan.

Kuvassa oppaamme, Eija Teivas, johdattaa kulkijoita kirkon edustalta hautausmaalle ja edelleen Viikinharjuun.

Tämän ensimmäisen kotiseutupolun ensikävelylle osallistui 23 henkeä.

Nen_reitti_2014-09-14korj.jpg

Tässä ollaan edetty jo Poutunpuistoon, jossa iloksemme Vesikehä oli toiminnassa. Eija Teivas kertoo kohteesta asiantuntevaan tapaansa.

Eija_Teivas_2014-09-14_korj.jpg

Kotiseuturetki 26.8.

suuntautui Sarkolaan ja Suoniemelle. Kuvassa retkeläiset (69 henkeä) ovat saapuneet Sarkolan Talolan pihamaalle.

Talolassa_2014-08-26korj.jpg

Isäntä, Sami Talola toivotti vieraat tervetulleeksi ja kertoi Talolan historiasta. Hän myös säesti yhteislaulumme, Kesäpäivä Kangasalla.

Sami_Talola_2014-08-26korj.jpg

Saimme tutustua Talolan päärakennuksen eri tiloihin. Tässä ollaan salissa. Talola on toiminut aikanaan myös pitojen järjestäjänä, joten vierailun lopuksi saimme nauttia hyvät kahvit. Ja kahvit todella maistuivatkin hieman sateentihruisessa ja koleahkossa illassa.

Talolan_sali_2014-08-26korj.jpg

Lehtolan yhteislaulut 7.8.

pidettiin sateisessa säässä. Sateesta huolimatta väkeä tuli paikalle 174 henkeä ja kyllä siellä laulettiinkin. Tomi Markkola lauloi ja laulatti ryhmä harmonikkakerholaisia säestäjinä.

Lehtolan_laulut_sateessa_2014-8-7_korj.jpg
Sade hieman hellitti otettaan väliajalle yltyäkseen taas, kun laulamaan päästiin. Ja kuinka ollakaan, kun viimeistä laulua laulettiin sade lakkasi tykkänään. Valiaika_Lehtola_2014-08-07korj.JPG

Tapahtumat eivät synny talkoitta. Tämä ryhmä, Outi Viitanen, Tapio Teuho-Markkola ja Veijo Hynninen, muistanevat jälkikäteen hymyissä suin sateista iltaa Lehtolassa, sulakkeiden palamista, jatkojohtojen vetämistä märän metsikön läpi ja tietysti - iloista tunnelmaa lauluineen.

Lehtolassa_Outi_Tapio_Veijo_2014-8-7_korj.jpg

Nokia-viikolla järjestettiin Nokian pääkirjastoon näyttely, jossa tuotiin esiin kotiseutuyhdistyksemme toimintaa ja toivotettiin kiinnostuneita tervetulleeksi jäseniksemme. Jäsenmäärä onkin kasvanut 2010-luvulla kolminkertaiseksi.

Kirjasto_korj.jpg

Kevätkokous 26.3.

pidettiin Nordean tiloissa. Puhujavieraana oli mm. Jukka Kiviluoto, joka kuvassa kertoo Nokian teollistumisen historiasta. 


Jukka_Kiviluoto_2014-03-26_Nordea_korj.jpg


VUOSI 2013


21.5. Nokia-viikolla käveltiin perinteiset ”Historian polut” Nokian kaupungin juurille, Nokian kartanon pihapuistoon. Risto Husa avasi kartanon vaiheita monen isäntä- ja rakennussukupolven ajalta.Nokia-kivella.jpg

  Tuuheiden jalopuiden katveessa päästiin myös kummas-           telemaan muinaista riimu-kirjoitettua Nokia-kiveä.

Nokia-kivi_ja_kartano.jpg

 Risto Husa kertoo Nokia-kivestä muinaisen kappelin  perustuksilla

Kiertokävelyn jatkuessa Ilkan patsaalle Husa sai kuvailevalla kerronnallaan
v.1596 käydyn Nuijasodan kahakat eläviksi mielissämme.

husa_ilkan_patsalla_1.jpg

 Risto Husa kertoo Nuijasodan vaiheista Ilkan patsaalla

11.6. Sireenien aikaan vietettiin kesä-iltaa Hinttalassa, sen täpötäydessä pytingissä. Kiinnostavien kylien, talojen ja ihmisten teemoista oli tällä kertaa esillä Haaviston Utola.

Jaakko Hartman kertoi tilan mittavista maista, joista on sittemmin muotoutunut asuinalueita. Jorma Kuoppala puolestaan tarjoili värikkäitä henkilökuvia tämän kulttuurikodin kasvateista, sisaruksista Laura, Erkki ja Ture Junttu.

utola_ilta_1.jpg

Nokia-Seuran varapuheenjohtaja avaa Utola-iltaa ja Jorma   Kuoppala valmistautuu omaan puheenvuoroonsa.

Kesäkuussa Nokia-Seuran väki kohtasi myös nuorta innostunutta kuulijakuntaa, kun seura järjesti muutamana kesäloma-päivänä ohjelmaa Mannerheimin Lasten-suojelu-liiton kesäkerhoille. Kotiseudun historia avautui pikkukoululaisille, kun he saivat arvuutella valokuvista nokia-laisia paikkoja ja rakennuksia sekä sitten kertoa niistä omia tarinoitaan.

perinne.jpg

8.8. Tapsan Tahtien aattona Nokia-Seura järjesti Lehtolan mökillä yhteislauluillan. Paluu Tapio Rautavaaran synnyinpaik-kaan ja Tahtien alkuperäiseen henkeen viritti 250-päisen yleisön mukaviin tun-nelmiin elokuisessa ilta-auringossa täy-sillä penkkirivistöillä. Väki pani kiitettä-västi merkille myös talkooporukan rai-vaaman pihamaan, kuuraaman pirtin ja tietysti munkit ja makkarat.

Tapsan_reliefi.jpg

  Tapio Rautavaara-reliefi Lehtolan mökin seinässä.

Laulattajina esiintyi melkein rautavaara, Jari Välimäki sekä Veikko Pentti kitaroineen.

Veikko_Pentti.jpg

13.8. Nokia-Seura vietti Kotiseutujuhlaa ja sai harvinaisen mahdollisuuden
pitää se Nokian kartanon arvokkaissa tiloissa. Juhla järjestettiin seuran aktii-visten toimijoiden Risto Husan, Vuokko Suuniitun ja Päivi Korhosen kunniaksi. Heidät palkittiin huomionosoituksin ja Suomen Kotiseutuliiton ansiomitalin saanut Risto Husa kutsuttiin myös Nokia-Seuran kunniapuheenjohtajaksi. Juhlapuheen piti ekonomi Antti Punkari ja musiikkia esittivät Pinsiön Mieskuoron kvartetti sekä basso Oskari Nokso-Koivisto ja pianisti Maila Böhm.

Juhlayleiso2013-08-13.JPG

 Kotiseutujuhlan juhlayleisöä Nokian kartanossa 13.8.2013. (Nokian  Uutisten kuva-arkisto)
Palkitut_2013-08-13.JPG
 Kotiseutuharrastuksessa ansioituneet Vuokko Suuniittu, Päivi  Korhonen ja Risto Husa. (Nokian Uutisten kuva-arkisto)
Antti_Punkari.JPG
 Juhlapuhujana Antti Punkari viittasi havainnollisesti Nokian historiaan.  (Nokian Uutisten kuva-arkisto)
Pinsio-kvartetti.JPG
 Pinsiö-kvartetti esitti laulutervehdyksen juhlayleisölle. (Nokian  Uutisten kuva-arkisto)

12.9. ”Taiteiden Pinsiö” -kotiseuturetki. Kuvataiteilija Osmo
Rauhala antoi suuren panoksen kotiseututoimintaan toivottamalla retkeläiset – kaksi täyttä bussillista – tervetulleiksi kotitilalleen. Myös Yltä ja alta -maataideteoksella käytiin.

Rauhalan lempeä, mutta vakuuttava kertoilu polveili suvun historiasta
perheen nykypäivään, raakun suojelusta luomuviljelyyn ja luonnon ihmeistä taiteen moniin ulottuvuuksiin. Ajatelmat jättivät kuulijat elämänuskoiseen tunnelmaan, joka matkan päätteeksi purkautui spontaaniksi iltavirreksi Pinsiön kirkossa.

Osmo_Rauhala.JPG

7.11. Yhtenä toimintamuotonaan Nokia-Seura aloitti yritysvierailujen sarjan.
Paalupaikan sai Linnavuoren Agco Power, ja jälleen retkibussi täyttyi saman tien. Pääsimme tutustumaan uuteen, valtavaan moottoreiden kokoonpanohalliin. Se oli vastikään noussut pikavauhtia, kun moottoreiden kysyntä maailmalla on hyvässä vedossa. Mainiot tehdasoppaat osasivat oivallisesti avata yleisön näkökulmaa huippunykyaikaiseen metalliverstaaseen.

Paluumatkalla saatoimme täydellä syyllä hehkuttaa, mitä osaamista Nokialla onkaan.

AGCO_uusi_tehdas_34_1.JPG

 Agco Power, moottoreiden kokoonpanotehdas. (Agco Powerin kuva-  arkisto)