Galleria


VUOSI 2017


Yritysvierailu Purso Oy:öön

18.10. tehtiin 39 henkilön voimin yritysvie-railu Pursoon Siurossa. Toimitusjohtaja Jussi Aro esitelmöi kuulijoille kertoen Purson his-toriasta, kasvusta ja tulevaisuuden suunni-telmista. Yrityksellä onkin menossa vahva kasvuvaihe.

Tj._Jussi_Aro_esitelmoi.jpg
Vieraille tarjottiin voileipäkahvit, jotta jaksettiin lähteä tehdaskierrokselle. Kierros olikin erittäin antoisa ja havainnollinen, sillä tuotanto oli käynnissä iltavuoron voimin koko ajan. Kahvit_Pursossa.jpg
Tässä ollaan lähdössä tehdaskierrokselle. Vierasjoukko jaettiin kolmeen pieneen ryhmään, jotta kierros sujui turvallisesti oppaiden johdolla. Vieraat olivat tyytyväisiä näkemäänsä ja kuulemaansa. Alumiinituo-tannon eri vaiheet tulivat ilmi ja saatiinpa nähdä ja kuulla myös led-valaisimien tuotannosta. Purso_tehdaskierrokselle.jpg

Laivalla Laukkoon

Lue retkitarina klikkaamalla yllä olevaa linkkiä! Juttu julkaistu Nokian Uutisissa 23.8.2017.

Elokuun sää suosi täydellisesti Nokia-Seuran Suomi100 -juhlaristeilyä Laivalla Laukkoon.

IMG_20170820_161503.jpg

Kotiseuturetkien suosio perustuu niiden ideaan rakentaa siltaa menneen ja nykyisyyden välille. Sama lähtökohta on nykyisessä Laukon kulttuurimatkailukeskuksessa, kertoi kartanonrouva Liisa Lagerstam.

IMG_20170820_132516.jpg

Vanhojen Suomi-filmikuvien äärellä Marja ja Arto Lehtonen huokaisivat, että tällaisessa miljöössä on helppo heittäytyä tunnelmaan – ja pyörähtivät pari kierrosta Kulkurin valssia. Myös tyttäret Taija ja Tiina Lehtonen olivat tyytyväisiä retkeen.

IMG_20170820_140803.jpg

Assi Steurs ja Pekka Seppänen olivat pitkään haaveilleet Pyhäjärven risteilystä ja vierailusta Laukon kartanoon. Vesielämää, historiaa, kulttuuria, hyvää ruokaa – Nokia-Seura tarjosi ne kaikki samassa paketissa.

IMG_20170820_163245.jpg

Pinsiön kirkkopolkuvaellus toteutettiin toistamiseen 11. kesäkuuta. Reitin pituus Pinsiön Pirttisillasta Nokian kirkolle on liki metrilleen 10 km. Tätä polkua käytettiin kulkureittinä Pinsiöstä Nokialle aina vuoteen 1927, jolloin tieyhteys valmistui.

Kuvassa vaeltajat saapumassa Jaakko Hartmanin johdolla evästauolle Karhuntaponmaassa. Polulle lähdettiin klo 7 ja hyvin ehdittiin jumalanpalvelukseen kymmeneksi.

Vaeltajat_Karhuntaponmaassa_2017-06-11.jpg

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB.jpg

Valokuvanäyttelyn "100 vuotta työtä Nokialla" valokuvataulut. Klikkaa oheisia linkkejä, taulut avautuvat uuteen ikkunaan.

HUOM! Alimmaisena (linkki 20) on näyttelyluettelo, josta saat lisätietoja kuviin.

Nokia80_pixel_final_1.jpg

1. Maa- ja metsätalous

2. Elintarviketeollisuus ja -palvelut

3. Kumiteollisuus

4. Metalliteollisuus

5. Muu teollisuus

6. Saha- ja puunjalostusteollisuus

7. Vaatetus- ja kenkäteollisuus

8. Rakentaminen

9. Kauppa

10. Liikenne ja kuljetus

11. Toimistotyö

12. Viestintä- ja painatusala

13. Seurakunta

14. Sähkö, vesi ja puhtaanapito

15. Palo- ja pelastustoimi

16. Kasvatus- ja sivistystoimi

17. Hoitotyö

18. Muut palvelut

19. Kotityö

20. NÄYTTELYLUETTELO


VUOSI 2014

 _______________________________ 

VUOSI 2013

21.5. Nokia-viikolla käveltiin perinteiset ”Historian polut” Nokian kaupungin juu-rille, Nokian kartanon pihapuistoon. Risto Husa avasi kartanon vaiheita monen isäntä- ja rakennussukupolven ajalta.Nokia-kivella.jpg

  Tuuheiden jalopuiden katveessa päästiin myös kummas-           telemaan muinaista riimu-kirjoitettua Nokia-kiveä.

Nokia-kivi_ja_kartano.jpg

 Risto Husa kertoo Nokia-kivestä muinaisen kappelin  perustuksilla

Kiertokävelyn jatkuessa Ilkan patsaalle Husa sai kuvailevalla kerronnallaan
v.1596 käydyn Nuijasodan kahakat eläviksi mielissämme.

husa_ilkan_patsalla_1.jpg

 Risto Husa kertoo Nuijasodan vaiheista Ilkan patsaalla

11.6. Sireenien aikaan vietettiin kesä-iltaa Hinttalassa, sen täpötäydessä pytingissä. Kiinnostavien kylien, talojen ja ihmisten teemoista oli tällä kertaa esillä Haaviston Utola.

Jaakko Hartman kertoi tilan mittavista maista, joista on sittemmin muotoutunut asuinalueita. Jorma Kuoppala puolestaan tarjoili värikkäitä henkilökuvia tämän kulttuurikodin kasvateista, sisaruksista Laura, Erkki ja Ture Junttu.

utola_ilta_1.jpg

Nokia-Seuran varapuheenjohtaja avaa Utola-iltaa ja Jorma   Kuoppala valmistautuu omaan puheenvuoroonsa.

Kesäkuussa Nokia-Seuran väki kohtasi myös nuorta innostunutta kuulijakuntaa, kun seura järjesti muutamana kesäloma-päivänä ohjelmaa Mannerheimin Lasten-suojelu-liiton kesäkerhoille. Kotiseudun historia avautui pikkukoululaisille, kun he saivat arvuutella valokuvista nokia-laisia paikkoja ja rakennuksia sekä sitten kertoa niistä omia tarinoitaan.

perinne.jpg

8.8. Tapsan Tahtien aattona Nokia-Seura järjesti Lehtolan mökillä yhteislauluillan. Paluu Tapio Rautavaaran synnyinpaik-kaan ja Tahtien alkuperäiseen henkeen viritti 250-päisen yleisön mukaviin tun-nelmiin elokuisessa ilta-auringossa täy-sillä penkkirivistöillä. Väki pani kiitettä-västi merkille myös talkooporukan rai-vaaman pihamaan, kuuraaman pirtin ja tietysti munkit ja makkarat.

Tapsan_reliefi.jpg

  Tapio Rautavaara-reliefi Lehtolan mökin seinässä.

Laulattajina esiintyi melkein rautavaara, Jari Välimäki sekä Veikko Pentti kitaroineen.

Veikko_Pentti.jpg

13.8. Nokia-Seura vietti Kotiseutujuhlaa ja sai harvinaisen mahdollisuuden
pitää se Nokian kartanon arvokkaissa tiloissa. Juhla järjestettiin seuran aktii-visten toimijoiden Risto Husan, Vuokko Suuniitun ja Päivi Korhosen kunniaksi. Heidät palkittiin huomionosoituksin ja Suomen Kotiseutuliiton ansiomitalin saanut Risto Husa kutsuttiin myös Nokia-Seuran kunniapuheenjohtajaksi. Juhlapuheen piti ekonomi Antti Punkari ja musiikkia esittivät Pinsiön Mieskuoron kvartetti sekä basso Oskari Nokso-Koivisto ja pianisti Maila Böhm.

Juhlayleiso2013-08-13.JPG

 Kotiseutujuhlan juhlayleisöä Nokian kartanossa 13.8.2013. (Nokian  Uutisten kuva-arkisto)
Palkitut_2013-08-13.JPG
 Kotiseutuharrastuksessa ansioituneet Vuokko Suuniittu, Päivi  Korhonen ja Risto Husa. (Nokian Uutisten kuva-arkisto)
Antti_Punkari.JPG
 Juhlapuhujana Antti Punkari viittasi havainnollisesti Nokian historiaan.  (Nokian Uutisten kuva-arkisto)
Pinsio-kvartetti.JPG
 Pinsiö-kvartetti esitti laulutervehdyksen juhlayleisölle. (Nokian  Uutisten kuva-arkisto)

12.9. ”Taiteiden Pinsiö” -kotiseuturetki. Kuvataiteilija Osmo
Rauhala antoi suuren panoksen kotiseututoimintaan toivottamalla retkeläiset – kaksi täyttä bussillista – tervetulleiksi kotitilalleen. Myös Yltä ja alta -maataideteoksella käytiin.

Rauhalan lempeä, mutta vakuuttava kertoilu polveili suvun historiasta
perheen nykypäivään, raakun suojelusta luomuviljelyyn ja luonnon ihmeistä taiteen moniin ulottuvuuksiin. Ajatelmat jättivät kuulijat elämänuskoiseen tunnelmaan, joka matkan päätteeksi purkautui spontaaniksi iltavirreksi Pinsiön kirkossa.

Osmo_Rauhala.JPG

7.11. Yhtenä toimintamuotonaan Nokia-Seura aloitti yritysvierailujen sarjan.
Paalupaikan sai Linnavuoren Agco Power, ja jälleen retkibussi täyttyi saman tien. Pääsimme tutustumaan uuteen, valtavaan moottoreiden kokoonpanohalliin. Se oli vastikään noussut pikavauhtia, kun moottoreiden kysyntä maailmalla on hyvässä vedossa. Mainiot tehdasoppaat osasivat oivallisesti avata yleisön näkökulmaa huippunykyaikaiseen metalliverstaaseen.

Paluumatkalla saatoimme täydellä syyllä hehkuttaa, mitä osaamista Nokialla onkaan.

AGCO_uusi_tehdas_34_1.JPG

 Agco Power, moottoreiden kokoonpanotehdas. (Agco Powerin kuva-  arkisto)